Šijeme roušky pro vozíčkáře

Šijeme roušky pro vozíčkáře

Česká asociace paraplegiků – CZEPA se rozhodla vzhledem k mimořádné situaci uvolnit pracovní kapacity prodejců Hvězdného bazaru na vozíku pro šití roušek. Veřejnosti, a zejména vozíčkářům jako zvláště ohrožené skupině můžeme díky tomu poskytovat roušky, kterých stále není distribuován dostatek. V této souvislosti si vážíme i velkorysé nabídky několika firem, která se od nás část produkce rozhodly odkoupit, aby umožnili přežití charitativního Hvězdného bazaru, který je samozřejmě v současné době jako ostatní obchody zavřený. Získané prostředky umožní osobám po poranění míchy, které v tréninkovém zaměstnání v bazaru pracují, udržet si v současné nelehké době pracovní místa.

Zatím se zapojují naplno někteří naši stávající prodejci a vedoucí Hvězdného bazaru, často s celými rodinami. Zbytek pracovníků organizace zatím ne, protože v běžném provozu zůstává velká část našich služeb, především sociální i spinální poradenství. A také komunitní server Vozejkov.cz, kde lze nalézt kvalitní informace, charitativní nabídky firem a tipy pro vozíčkáře, jak se chránit.

„Lidé s poškozením míchy, zvláště v oblasti horní hrudní a krční páteře, mají sníženou funkci dechových svalů, proto každá infekce dýchacích cest a plic je ohrožuje na zdraví. Ti nejvíce postižení jsou současnou koronavirovou infekcí dokonce ohroženi ještě více závislostí na dlouhodobější plicní ventilaci. Lidé s poškozením míchy mohou mít také sníženou imunitu a boj s infekcí je pro ně o to obtížnější. Proto by měly jak osoby s míšní lézí, tak jejich rodinní příslušníci či pečovatelé dodržovat doporučení přísněji než běžná populace. Týká se to například zvýšené úzkostlivé hygieny při vyprazdňování či hygieně, jídle, pití, nákupech, nebo pomoci s těmito činnostmi (mytí a desinfekce rukou i vozíku, užití roušky, rukavic, tekutého mýdla s desinfekcí). Také je třeba častěji větrat, precizně uklízet či sjednat si předem náhradní asistenci pro případ, že by asistent muset zůstat v karanténě,“ uvedla spinální specialistka CZEPA Zdena Faltýnková.

Snažíme se zůstat ve spojení s našimi klienty, jsme připraveni řešit individuální problémy, propojovat osoby v potížích, kterým třeba vypadla asistence, nebo si nemohou jít nakoupit, s místy, kde mohou ihned nalézt pomoc, radit a zprostředkovávat tipy, kontakty a doporučení a sloužit v době krize jako organizace, která nikoho z klientů nenechá na holičkách.