Stáhněte si VozejkMap: Je užitečný!

Obrázek ukazující bariéru, kterou musí vozíčkář překonat.

Jsme největší databáze bezbariérových míst v ČR. S námi budete vždy v obraze, jestli se tam, kam chcete jet, můžete aspoň trochu hnete. A pokud narazíte na super bezba místo, které není v databázi, zanesete ho tam – a už tam bude navždy. VozejkMap si to rád zapamatuje. 🙂

Appku VozejkMap stahujte pro Android či iOS, jinak můžete kliknout i na web https://www.vozejkmap.cz/, kde je vše také jako na dlani – pokud nám chcete napsat, pište na vozejkmap@czepa.cz 

Naši lidé stojící za aplikací VozejkMap.

Aplikace a webová stránka VozejkMap nabízí od roku 2013 interaktivní mapu sdružující bezbariérově přístupná místa, již nyní zahrnuje více než 14 tisíc míst a jejich počet nadále vzrůstá. Bezbariérová místa vkládají samotní uživatelé appky nebo provozovatelé jednotlivých bezbariérových míst, přičemž data ověřuje administrátor. 

Mohlo by se zdát, že aplikace je určena pouze pro lidi na vozíku a jejich blízké, nicméně VozejkMap oceňují i rodiny s kočárkem či senioři se zhoršenou mobilitou. Projekt získal řadu ocenění a další jistě brzy získá, pokud se nám podaří boostnout jej natolik, že bude jasnou volbou pro každého hůře mobilního člověka či jeho blízkého.

O nás

Projekt VozejkMap není hrazen z žádných dotací, našim jediným partnerem je ŠKODA AUTO. Do zařízení, které jsou přidané do mapy, nejezdíme ani je nefotíme – používáme jen data, které nám lidé nebo instituce pošlou. Naším cílem je, aby lidé sami aktivně přidávali místa, nikoli je pouze vyhledávali, a aby se o to starala přirozeně fungující komunita lidí.

Pokud je něco nejasného, máme skvělý tutoriál k přidávání míst namluvený Michalem Jančaříkem. Naše data ve VozejkMap spravují a validují reální lidé (viz medailonky níže), nesedí za tím umělá inteligence ani robot. A co je nejdůležitější: jsme největší databáze v ČR, co se týče bezbariérových míst.

Nesporné výhody aplikace:

  • byla, je a vždy bude ke stažení zdarma a nevyžaduje registraci
  • mobilní appka vás k bezbariérovým místům donaviguje
  • vkládání nových míst je intuitivní (aplikace pracuje s GPS)
  • lze přidávat vlastní fotografie, komentáře i hodnocení míst
  • zajímá ji nejen bezbariérový vstup, ale i WC či parkování

Náhled aplikace na PC (tzv. v desktopu).

Lidé, kteří stojí za VozejkMap

Co my osobně považujeme za klíčové, že VozejkMap coby projekt CZEPA řídí a administrují samotní vozíčkáři a lidé s obtížemi v oblasti mobility. Momentálně za něj nejvíce zodpovídají Jakub Řičica, správce appky a sociálních sítí, a Dana Součková, administrátorka VozejkMap. Pojďme se o nich a jejich názorech a pocitech něco dozvědět.

Dana Součková

Stručně řečeno validuji vložená místa našimi uživateli a aktivně reviduji stávající místa. Vyhledávám nová bezbariérová místa vhodná pro vložení do aplikace VozejkMap, případně komunikuji s nově zadávanými místy ohledně informací a fotografií. 

VozejkMap je dobrý projekt, jedinečný, dlouho fungující, dostupný pro každého i mimo cílovou skupinu, prospěšný ve vlastním městě i pro cestování. Prostřednictvím VozejkMap lze získat potřebné informace, fotografie a kontakty na cílovou destinaci. Při komunikaci s turistickými informačními centry zjišťuji, že informace ohledně bezbariérovosti nejsou dostatečné – v aplikaci VozejkMap jsou mnohdy obsáhlejší a komplexnější. Prostřednictvím sdílení polohy lze navštívit i místa o kterých cestovatel nemá zdání, že se v dané lokalitě nacházejí.

Já osobně mám radost z objevování neznámých míst. Na vozíku to bylo často komplikované, slíbené ubytování neodpovídalo poptávce, ale to už je minulost. Současné cestování už i díky nám bude jen ověřené a bez nepříjemných překvapení a zkušeností.

Jakub Řičica

V projektu mám na starosti především správu mobilní aplikace a našeho webu. Očekávám velký příliv nových bezbariérových objektů, takže je potřeba, aby všechno šlapalo jako hodinky. Náš VozejkMap je skvělý projekt, která přináší zejména vozíčkářům pocit svobody. Nabízí spoustu zajímavých tipů, kam vyrazit a svobodně si užívat cestování. Můžete ho mít stále při ruce díky mobilní aplikaci, které vás díky zabudované GPS zavede až k vámi vybranému místu. Zejména oceňuji obsáhlost naší databáze a možnost prohlédnout si autentické fotografie, které jsou pro uživatele aplikace zásadní. Já sám VozejkMap velmi využívám.

Za sebe bych si přál, aby projekt, kterého jsem součástí, byl spolu s VozejkMap jakýmsi průkopníkem mezinárodních spoluprací na poli bezbariérovosti. Což doufám, že se nám  podaří. Často je to bohužel tak, že si každý hrabe na vlastním písečku, bouchá se do hrudi, co už doposud dokázal, ale spolupracovat a spojit síly chce málokdo. Věřím, že náš projekt je v tomto unikátní.  

Pro mě bezbariérové cestování znamená především svobodu. Možnost se beze strachu vydat kamkoliv. Mám toho procestováno už dost, tak mohu trošku srovnávat, jak to funguje tady a ve světě. Je to hlavně o přístupu lidí. Zde má podle mého názoru stále dost intaktní populace především postojové bariéry. To, že je někde k dispozici plošina, ale obsluha neuzná jako důležité, že ji člověk opravdu potřebuje použít, mě, často zejména v naší zemi, rozesmutní.