Prohlášení CZEPA k zamítavému stanovisku Ministerstva financí ČR „nevalorizovat příspěvek na péči“

‼️ Výše příspěvku na péči je již několik let skandálně nízká.

❌ Mnoho lidí s těžkým zdravotním postižením momentálně žije v krajně nedůstojných a někdy i zdraví ohrožujících podmínkách.

‼️ Stát promptně nereflektuje potřeby lidí odkázaných na pomoci druhých, dopady nejvíce pociťují lidé ve IV. stupni příspěvku na péči – tedy v úplné závislosti na péči druhých, žijících v domácím prostředí.

⁉️ Zdravotnictví zachraňuje, prodlužuje a zkvalitňuje zdraví a život, ale selhává systém sociálních služeb – nejsou dostupné terénní ani pobytové služby.

❎ MPSV v loňském roce zvýšilo úhrady za péči v sociálních službách, ale dosud není zvýšený zdroj na krytí – příspěvek na péči.

⛔️ Nedostatkem financí ze státního rozpočtu je péče přenášena na rodiny, což je fyzicky, psychicky a finančně neudržitelná situace.

👉 Na projednávání vlády se v blízké době dostane tzv. „malá“ novela zákona o sociálních službách, která by mohla situaci řešit a poslanci vágní přístup MPSV a finanční blokaci Ministerstva financí změnit.

❓ Není možné čekat na „velkou“ novelou zákona o sociálních službách, na rok 2025, situace je již několik let neúnosná a upadající.

😭 Někteří lidé se zdravotním postižením hledají únik v asistované sebevraždě.

☝️ Zde výpověď jednoho našeho nesamostatného tetraplegika po autonehodě:

„Mám polohování jen 2× denně, jídlo 3× denně, piji vodu nebo šťávu ze zásobníku, do vozíku mě nemá kdo dát (letos jsem byl 3×), protože nejsou lidi, anebo dojdou měsíční finance. Jen věčně hladový ležím v posteli, potím se bolestmi styčných partií, láduji se léky na bolest, diktuji maily s žádostmi a prosbami na úřady a nadace, inzeruji a sháním lidi,“ říká Tomáš (52) ze Středočeského kraje, který má ochrnuté celé tělo, elektrický vozík ovládá bradou a komunikuje se světem pomocí asistivních technologií.

👊 Mluvíme za konkrétní příběhy našich zoufalých klientů. Jsme připraveni v médiích komentovat nehumánní zacházení ze strany státu.

🙏 Sdílejte, prosím. Ať se o neuváženém rozhodnutí čte. Situace se musí změnit.

Autorky prohlášení: Alena Jančíková, ředitelka CZEPA, a Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA

Ilustrační obrázek: screenshot z videa na YouTube